HPA Polarstar

Op deze pagina delen wij onze informatie en ervaringen met HPA (Polarstar en Ninja)

HPA staat voor High Pressure Air.

Een techniek die uit de paintball wereld is overgewaaid naar het Airsoft.
In de meeste gevallen zie je dat replica`s schieten middels een batterij, gearbox met cylinder en een motortje. Bij HPA worden deze 3 onderdelen vervangen door een gastank en een engine die de hele gearbox vervangt of alleen de cylinder (de gears worden dan wel verwijderd). Wij verkopen Polarstar en hebben daar ook de meeste ervaring mee. Polarstar is zeker niet het enige merk wat er toe doet, maar wij spreken graag uit ervaring en gaan daarom vooral in op Polarstar.

Voor en nadelen van HPA.

Voordelen:

  • Zeer fijn afstellen van de FPS.
  • Super consistent schieten
  • Rate of fire in te stellen (40 Rounds Per Second iemand?)
  • Fire mode in te stellen. Single shot met of zonder vertraging tot volgend schot, full auto of burst.
  • Engines bestaan maar uit enkele onderdelen die zelden kapot gaan.
  • Zeer veel instel mogelijkheden. Voor elk type replica af te stellen.

Nadelen:

  • Hoge prijs. Voor je je AEG omgebouwd hebt naar HPA ben je minimaal 500,- verder
  • kennis nodig van replica`s. Het is geen rocket science maar ook niet echt plug and play
  • Zeer veel instel mogelijkheden. Ook een nadeel want door de bomen kun je het bos niet meer zien

Wat heb je allemaal nodig voor een HPA set.

Om over te gaan naar HPA heb je de volgende onderdelen nodig.

1. Als eerste een Replica. Uiteraard is hierin de keuze enorm en vrijwel elke replica kan worden omgebouwd naar HPA. Wie serieus aan HPA zit te denken is waarschijnlijk al langer bezig met airsoft. Wellicht heb je een replica met een defecte gearbox dus waarom niet gelijk ombouwen naar HPA.
We raden wel aan om een replica te kiezen met een metalen body (basis). Wel zo stevig.

2. Een HPA engine. Ook hierin heb je wat betreft merken meerdere keuzes. Wijzelf verkopen Polarstar vanwege de kwaliteit maar ook zeker de support naderhand. Wij als verkopers maar ook de eindgebruikers worden altijd snel geholpen door Polarstar na een mailtje. Ja er zijn ook andere goede merken, die komen wellicht later ook nog in onze shop.
De engines zijn dan weer onder te verdelen in 2 types. De cilinder vervangers en de gearbox vervangers.
De gearboxvervangers, ofwel de Polarstar Fusion Engine, vervangt de gehele gearbox. Hier zit de trekker ook in en is zogezegd meer plug and play. Oude gearbox er uit, Polarstar engine er in.De cilindervervangers van Polarstar zijn er in 2 types. de  Polarstar F1 en de Polarstar Jack. Gezien het zeer minimale verschil in deze 2 werken wij met de  Polarstar Jack alleen. (die is iets voordeliger)
De Polarstar Jack wordt geplaatst in de bestaande gearbox van je replica. De hele gearbox wordt leeg gehaald, de Polarstar Jack engine gaat er in en ook de meegeleverde trekker. Daaraan zit een klein printplaatje wat wordt verbonden met de FCU. Daarover zo meer.
De polarstar Jack behoeft dus wat meer installatie tijd en kennis maar is daarentegen wel weer een stuk voordeliger.
UPDATE januari 2018: de nieuwste engine in de Polarstar familie is de F2 !  De functionaliteit van de Fusion engine in een Jack formaat! best of both worlds!

Polarstar Fusion engine

Polarstar Jack engine

De polarstar Jack engine.

2a. FCU, Fire Control Unit

Geen eigen nummer want deze wordt meegeleverd bij elke engine. Maar wel zijn eigen kopje gezien dit een belangrijk onderdeel is. De FCU heeft verder op in dit artikel zijn eigen hoofdstuk!

FCU Polarstar

Polartar FCU module.

3. HPA tank

De geperste lucht moet natuurlijk wel mee het veld in en dit gaat in een HPA fles. De aluminium varianten mogen

maximaal 200 Bar (3000 psi) hebben. De koolstofvezel varianten mogen 300 Bar (4500 psi) hebben en zijn lichter. Daarentegen wel goed 3x zo duur in aanschaf.
Op de HPA tanks zit standaard meegeleverd een regulator. Dit is als het ware de stop op de fles die de perslucht binnen houd. Wij noemen dit de tank regulator of tank reg. Hierop is af te lezen hoeveel psi er nog in de fles zit.
Ook hier zijn weer meerdere merken die niet aan elkaar onder doen. Wij gebruiken de Flessen van Ninja. Goede support, mooie producten en hoge kwaliteit.

ninja HPA fles

Ninja 48/3000 Alluminium.

4. Regulator met slang
Om de gastank te verbinden met de Engine is een slang nodig met regulator. De slangen die wij leveren zijn van Ninja en zijn kant en klaar voor het gebruik in onze setups.
De HPA regulator wordt op de tank regulator geschroefd. Hieraan kan de slang worden verbonden die naar de engine gaat. Ook hier geld dat er veel merken prima regulators bieden. Wij hebben goede ervaringen met de regulators van Ninja en Polarstar.
De HPA regulator kan worden ingesteld op uitgaande druk. Hoe hoger je deze instelt hoe hoger de FPS zal zijn. Lees verderop hoe je de FPS kan fine tunen met nozzles, barrels en de FCU.

Ninja HPA regulator met slang

Ninja regulator met slang en koppelingen

5. Kleine batterij 7.4 Volt
De FCU heeft een beetje stroom nodig om te opereren. een kleine 350 Mah lipo batterij is voldoende om de hele dag mee door te komen en is makkelijk in een loze ruimte te plaatsen.

Dat zijn de nodige onderdelen om over te gaan naar HPA.
Optioneel zijn een andere hopup en barrel. Dit is weer een ander hoofdstuk dus laten we voor nu even ongemoeid.

De Polarstar nozzles

Iets wat veel vragen oplevert zijn de nozzles van Polarstar.
De Polarstar jack nozzles zijn eenvoudig. Elk type replica heeft zijn eigen nozzle. Standaard meegeleverd. Altijd even aangeven welke replica je hebt dus!
De Polarstar Fusion engines hebben nog een extra optie, naast type replica kun je hier kiezen uit 6 kleuren nozzle. Elke kleur nozzle staat voor een bepaald FPS dat deze  maximaal schiet. Echter kun je met afstellen van de FCU je FPS nog eens fine tunen.
Standaard meegeleverd is de blauwe Nozzle. Die in staat is de 360 grens te halen. (maar er spelen meerdere factoren mee.)
Verder op in dit artikel gaan we nog in op het afstellen van de FPS.

De FCU en het regelen van de FPS.

De FCU van Polarstar kent zeer veel instellingen. Klik HIER om een uitgebreide omschrijving te vinden van alle settings. Elke setup moet per stuk gefine-tuned worden. Op lengte barrel, snelheid van feeden van het magazijn, diameter barrel en gewicht bb`s.
Om de FPS in te stellen bij de Polarstar Fusion engine zijn er veel opties. Met de regulator, de nozzle en de FCU.
Maar er zijn meer factoren. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de lengte van de barrel. Een barrel van 40 cm heeft grofweg 2x zoveel tijd om kracht te geven aan een BB dan een barrel van 20 cm, versnelling even achterwege gelaten. Dus de Engine kan langer kracht zetten achter de BB = meer power = meer FPS. Dat verklaart het volgende schema dan ook. Langere barrel = hogere FPS

Polarstar Nozzle FPS schema

FPS uitkomsten van de verschillende kleuren nozzles op verschillende lengte barrels. (120 psi, 0,20 gr BB)

 

Bij de Polarstar Jack engines is het gelijk behalve de Nozzles die niet te veranderen zijn.
Het grote verschil in de Fusion engine en de Jack engine van Polarstar is dat de Fusion engine buiten meer plug and play ook een extra plek heeft die de nozzle afzonderlijk aanstuurt. Hierdoor zijn er tal van instel mogelijkheden bij gekomen zoals aanpassen op langzaam feedende mags. Ook is de Fusion engine hierdoor zuiniger met de lucht en gaan er dus meer schoten uit 1 tank. De nieuwe F2 cilinder engine heeft deze functies ook!

Voor vragen kun je altijd even mailen. Ook voor prijsopgave van volledige setup.

Check hier onze HPA set samenstel pagina.

Alpha Airsoft.